Demo- & Kennissessies Ecologisch slootschonen in september

8 september Veenwouden ’s avonds: 19.30 – 22.00
14 september It Heidenskip ’s middags: 13.30 – 16.00
15 september Terwispel ’s middags: 13.30 – 16.00

De aandacht voor biodiversiteit in het landelijk gebied neemt toe. Veel boeren en loonwerkers willen een bijdrage leveren maar zoeken naar mogelijkheden om daar invulling aan te geven.

Slootbeheer
Fryslân staat bekend om zijn weidsheid en vele wateren. In dit landschap ligt een groot netwerk van boerensloten en vaarten, met een grote waarde voor de biodiversiteit. Door het aanpassen van slootbeheer kan al op relatief eenvoudige wijze een enorme winst voor biodiversiteit worden gehaald.

Dat kan door de boerensloten op een andere wijze te hekkelen (schonen) en jaarlijks een deel van de begroeiing te laten staan, dit heet: Ecologisch slootschonen. Door een simpele aanpassing in het werken met de maaikorf en / of baggerpomp krijgen slootdieren de kans om te vluchten, worden planten minder beschadigd en zodoende hebben ze meer kans om zich te ontwikkelen. Dit levert een sloot vol leven op, met een grote variatie aan planten, vogels, vissen, amfibieën en insecten. Doordat een deel van de begroeiing blijft staan, kunnen boeren en loonwerkers zichtbaar maken dat zij oog hebben voor biodiversiteit.

In september organiseert Living Lab Fryslân, samen met de agrarische collectieven en Cumela, een drietal velddemonstraties op verschillende locaties in Fryslân. We laten jullie daar graag zien wat ecologisch slootschonen inhoudt. Aansluitend volgt er tekst en uitleg en sluiten we gezellig af.

Geef je nu op, zodat je verzekerd bent van een plekje. Je kunt je voorkeursdatum/-locatie aangeven.
Oan’t sjen!

Teams van: Financieel mogelijk gemaakt door Deltaplan Agrarisch Waterbeheer