Broedpalen Scholekster

Ieder jaar wordt er door Sovon en Vogelbescherming Nederland een “vogel van het jaar” uitgeroepen. In 2023 was het “jaar van de Scholekster”. Op deze manier wordt er extra aandacht gevraagd voor de vogels omdat het niet goed gaat met deze soort.

Door vogelwachters, boeren en collectieven zijn er afgelopen seizoen speciaal gemaakte broedpalen geplaatst in verschillende plasdrassen en sloten binnen ons werkgebied. Het is eigenlijk heel simpel en vraagt alleen wat van uw tijd. Wat heb je nodig: een paal met een bord en wat schelpen erop en klaar is kees.  De paal moet niet te dik zijn en het bord kan gemaakt worden van hout met een opstaand randje eromheen maar het kan ook een oud verkeersbord zijn die gratis zijn af te halen bij de gemeente. Zo leveren we ook nog een bijdrage aan de circulaire economie. Een oude koffer werkt ook heel goed. Zie de foto’s! Niet alleen Scholeksters maar ook bijvoorbeeld de visdief weet de broedplateaus te vinden.

Maar waarom die broedpalen.…nou het zit zo. Eieren van de scholekster worden vaak gepredeerd door grondpredatoren zoals de steenmarter of de vos. Door deze broedpalen in een plasdras of sloot te plaatsen kunnen zijn ze veilig. Maar hoe zit het dan met de kuikens…hoor ik u denken. Nou dat valt best wel mee….ze laten zich vallen in het water en zwemmen zo naar het droge. Zo helpen we ze hopelijk een handje en het levert ook nog eens mooie plaatjes op!

Paar aandachtspuntjes bij het plaatsen:

  • Bij het plaatsen in een sloot houd dan rekening met de hoogte van het bord t.o.v. het maaiveld. Deze moet vlak zijn of iets erboven. Belangrijk is dat de vogel het uitzicht behoudt en niet tegen de walkant aan kijkt. Te hoog is ook niet wenselijk…het moet geen landingsplateau worden voor roofvogels.
  • Plaatst de broedpaal in het midden van de sloot of voldoende ver van de kant zodat een steenmarter er niet op kan springen
  • Zorg ervoor dat er gaatjes in het bord zitten i.v.m. afwatering
  • Houdt voor het bord een afmeting van 60x60cm aan
  • Doe naast grind of schelpen ook wat klei, zand of erbij op zodat het er wat natuurlijker uitziet
  • Scholeksters zijn broedplaatsgetrouw….plaats broedpalen in de buurt

Oproep voor 2024….mocht u een stageloper hebben op uw bedrijf laat ze dan even een paar van deze broedpalen maken. De Scholekster zullen u dankbaar zijn!