Lichtvervuiling en het belang van donker

Nacht van de Nacht
In Nederland verlichten we onze omgeving goed. Maar dit leidt tot lichtvervuiling. Dit is een groeiend probleem. Het verstoort menselijke en dierlijke ritmes en schaadt ons welzijn. Bovendien maakt het de sterrenhemel minder zichtbaar. Alleen in het Waddengebied heb kun je donkere plekken vinden. Om aandacht te vragen voor het belang van de duistere nacht organiseren de Natuur en Milieufederaties elk jaar de Nacht van de Nacht (dit jaar op 28 oktober). Deze nacht genieten we van de schoonheid en de magie van de nacht.

Wat kun jij doen?

Duistere lichttips
Tegen lichtvervuiling kun je zelf verschillende dingen doen. Een belangrijke stap is het verantwoordelijk gebruik van buitenverlichting. Zorg ervoor dat de lampen naar beneden zijn gericht om te voorkomen dat het licht onnodig de lucht in straalt. Overweeg het gebruik van bewegingssensoren of tijdschakelaars, zodat de buitenverlichting alleen brandt wanneer het nodig is.

Binnen kun je overbodige verlichting verminderen. Schakel ongebruikte lampen uit en maak gebruik van dimmers om de hoeveelheid licht aan te passen aan de behoefte. Kies voor verlichting met een lagere intensiteit, zoals lampen met lager wattage of LED-verlichting. LED-verlichting is niet alleen energiezuinig, maar veroorzaakt ook minder lichtvervuiling.

Om te voorkomen dat licht van binnen naar buiten ontsnapt (en omgekeerd), kun je gordijnen of luiken sluiten tijdens de nacht. Dit helpt de lichtverspreiding te beperken en draagt bij aan het verminderen van lichtvervuiling.

Meld lichthinder
Vóór de Nacht van de Nacht roepen we iedereen op om iets te doen aan lichtvervuiling. Heb je last van onnodige verlichting, zoals verlichte reclameborden of kantoorverlichting die altijd aan staat? Laat het ons weten. Onze collega Tess Schram brengt lichtvervuiling in kaart en wil graag jouw inbreng. Doe dit door een mail te sturen naar t.schram@fmf.frl, of meld het via het meldpunt.

Vakantie
Als je op vakantie gaat, zorg er dan voor dat jouw huis ook vakantieklaar is. Geen onnodige (buiten)verlichting aan? En sluipt er tijdens de vakantie geen sluipstroom door jouw huis? Gebruik de checklist en mis geen stekker!

Evenement aanmelden voor Nacht van de Nacht
Ben je ondernemer of Nacht van de Nacht-fan en wil je op 28 oktober 2023 een evenement organiseren? Meld jouw evenement dan aan voor de Nacht van de Nacht. Op de website van Nacht van de Nacht vind je meer informatie over de landelijke projecten.

Zien we je straks in de nacht? Of juist niet?