Maaien met weidevogelverstand

 

25 maart 2021      

Ik zie Gerrit nog voor me, opgegroeid met weidevogels. Grote aantallen vogels en kuikens op zijn land. De passie kwam los toen het over maaien ging: stukken laten staan, kuikenstroken op elk weiland en maaien op een open trekker met zes km per uur, liefst nog staande om vogels te zien. Die maaier had zo’n balkje met kettingen aan de buitenkant. Hij wilde ze sparen, dat zag je en hoorde je aan alles.

Ze zijn er nog, mannen zoals Gerrit, maar dat je in de oogsttijd meters moet maken, dat snap ik als geen ander. Daarom juist nu een verhaal over maaien met zorg, want dat begint al veel eerder:

 1. Alles draait om informatie welke vogels waar zitten en hoever ze zijn met broeden, of er jongen zijn en hoe oud die zijn. Betrek er actieve vrijwilligers bij.
 2. Neem waar vanuit de trekker: vogels vliegen later op voor een machine, dan voor mensen.
 3. Bedenk dat maaien altijd verstorend is, nog afgezien van dieren die je kunt raken. De vogels krijgen stress, ouders en kuikens raken uit elkaar, het trekt aandacht van rovers.
 4. Met informatie maak je keuzes: liggen er veel nesten, stel het maaien uit. Ze trekken er met de jongen uit als het gras te lang wordt. Soms is een blok of strook laten staan al voldoende
 5. Gaat het om enkele nesten, laat daar omheen dan minimaal 50 m2 staan.
 6. Zijn er kuikens: maai niet. Moet het echt? Ga dan een dag vooraf met vrijwilligers in de weer om vlaggen te plaatsen om ze eruit te drijven. Mits ze kunnen verkassen naar geschikt kuikenland en voorbeweid land.
 7. Maai altijd van binnen naar buiten om vluchtkansen te geven.
 8. Zijn er kuikens, maai dan een strook en ga dan ergens anders verder. De ouders reorganiseren de boel en gaan op de vlucht
 9. Zie je daarna onverwacht veel kuikens….haak dan toch maar af.
 10. Blijf onder het maaien alert op wegspattende vogels, er is altijd meer dan je ziet (neem iemand mee).
 11. Maai overdag, met zicht en aandacht en gebruik asjeblieft geen kneuzer.

Maaien met weidevogelverstand, het kan echt. Zie het als een uitdaging!

Met gevleugelde groet,

Tips:

 • Rijd de dag voor het maaien nog even een rondje langs je weidevogelpercelen voor de laatste stand van zaken. Dat helpt nog bij de beslissingen voor morgen.
 • In een factsheet van de Vogelbescherming staat alles rondom maaien informatief op een rij.

Eens per maand vertel ik, Weidevogelman, over de weidevogels. In het broedseizoen wordt dat twee keer per maand. Meld je nu gelijk aan als je op de hoogte wil blijven. Fijn als je deze mail doorstuurt naar iedereen met een warm hart voor weidevogels!

Samen krijgen we veel snavels dezelfde kant op!